Communicatie

Informatievoorziening naar ouders/verzorgers

Voor zaken die snel aandacht nodig hebben is het uiteraard altijd mogelijk om contact op te nemen met school. Daarvoor hoeft u niet te wachten totdat er een coachgesprek of spreekavond is gepland. Het contact met ouders vinden we erg belangrijk. Op de hieronder beschreven manieren proberen we de contacten zo goed mogelijk te stroomlijnen. Onze stelregel is dat we beter teveel telefoontjes kunnen plegen dan één te weinig. Hieronder ziet u de mogelijkheden om contact op te nemen en hoe u gedurende het jaar van informatie wordt voorzien. 

Wie belt u wanneer?

  • De leraren en coaches zijn het eerste aanspreekpunt voor ouder(s)/verzorger(s). De leraren, coaches en ander onderwijsondersteunend personeel zijn bereikbaar via ons algemene nummer (0174) 62 47 10 of door middel van een e-mail (daltoncollege@lentiz.nl). 
  • Bij ziekmeldingen neemt u ook contact op met het algemene telefoonnummer (0174) 62 47 10. 
  •  De teamcoördinatoren zijn na het contact met de coach het tweede aanspreekpunt. 
    Teamcoördinatoren schooljaar 2024 / 2025
    - Bryan Verkade (onderbouw)
    - Myrna Tanis (onderbouw, zwangerschapsverlof tot en met de herfstvakantie 2024)
    - Michelle Mouton (bovenbouw mbo-gerichte-route)
    - Thomas van Dalen (bovenbouw hbo-gerichte-route)

    Contact tussen leerlingen, ouders/verzorgers en medewerkers

    Alle leerlingen van het Dalton College werken met een Lentiz-mailadres. Via dit adres verloopt het contact over allerlei zaken. Van de ouders/verzorgers vragen we bij aanmelding ook minimaal één mailadres op, zo verloopt ook het meeste contact met de ouders/verzorgers via de mail. Brieven worden in enkele gevallen ook nog aan de leerlingen meegegeven. 

    Informatiemomenten

    Voor elk leerjaar wordt in het begin van het schooljaar een avond georganiseerd waarop u kennis kunt maken met de coach van uw kind. Gedurende het schooljaar kunnen extra informatieavonden worden gehouden over bijvoorbeeld de vakkenpakketkeuze of het examen.

    Spreekmiddag- en avonden

    De ouder(s)/verzorger(s) van de leerlingen worden twee keer per jaar uitgenodigd voor een ouder-kind-coachgesprek om de voortgang van de leerling te volgen. Halverwege het schooljaar is er de mogelijkheid ook met vakleraren in gesprek te gaan. Hier wordt u te zijner tijd over bericht en u krijgt dan de mogelijkheid om voor deze spreekmiddag en -avond gesprekken aan te vragen.

    Jaarplanning

    Op de website kunt u de actuele jaarplanning inzien. We adviseren om voor de meest actuele versie altijd op de website te kijken en niet aan het begin van het jaar uit te printen. Er worden namelijk nog weleens wijzigingen doorgevoerd.

    Digitale nieuwsbrief

    De digitale nieuwsbrief wordt voorafgaand aan een vakantie gepubliceerd op onze website en verspreid via e-mail.

    Somtoday

    Lentiz | Dalton College maakt gebruik van Somtoday. Hierin is de absentenregistratie opgenomen, worden resultaten genoteerd en zien de leerlingen hun rooster. Deze digitale omgeving is ook toegankelijk voor de ouder(s)/verzorger(s). Zij kunnen met een eigen account met hun zoon of dochter meekijken.

    Ouderraad

    Het contact met ouders achten we zeer belangrijk. Op een aantal eerder beschreven manieren proberen we de contacten zo goed mogelijk te stroomlijnen. Onze stelregel is dat we in een jaar beter een aantal telefoontjes teveel kunnen plegen, dan één te weinig. De school is in het rijke bezit van een ouderraad en een ouderpanel. De ouderraad is het wettelijk vertegenwoordigende orgaan en bestaat uit maximaal zes ouders. De ouderraad heeft eigen bevoegdheden en verantwoordelijkheden en vergadert met de schoolleiding ongeveer zes keer per schooljaar over schoolbeleid.

    De ouders kunnen via ouderraad.dalton@gmail.com schriftelijk verzoeken een onderwerp of voorstel ter bespreking op de agenda van een vergadering van de ouderraad te plaatsen.

    Er is gelegenheid voor ouders om mee te praten en deel te nemen aan een panel van ouders. Via de ouderbrief wordt hier tijdig een oproep voor gedaan. De schoolleiding heeft met het panel een gesprek over actuele schoolthema’s. De mening van de ouders is hierbij van belang en kan voor de schoolleiding informatie opleveren om zaken te verbeteren. Daarnaast functioneert op school de ondernemingsraad. In deze raad zit een vertegenwoordiging van de personeelsleden. De ondernemingsraad vergadert samen met de schoolleiding over schoolbeleid. De teamcoördinatoren overleggen tweemaal per jaar met een leerlingpanel over schoolzaken.

    Leerlingenraad

    In deze raad zitten leerlingen die worden begeleid door twee leraren. Zij spreken over schoolthema’s, denken met de school mee en komen met suggesties om zaken in de school te verbeteren.

    Klachtenregeling

    In het algemeen lossen wij klachten over school met de leerling en/of de ouders/verzorgers naar wederzijdse tevredenheid op. Biedt een goed gesprek niet het gewenste resultaat, dan kan een schriftelijke klacht worden ingediend bij de schoolleiding. De klachtenregeling van de Lentiz Onderwijsgroep Lentiz vindt u op de website >>

    Leerlingenstatuut en reglementen

    Het leerlingenstatuut legt allerlei zaken voor, van en over jou als leerling vast, in het bijzonder over je formele rechten en plichten. 

    • Waar heb jij recht op?
    • Wat moet je zélf doen?
    • Hoe gaan we met elkaar om?

    Je leest het in het leerlingenstatuut op de website van Lentiz.

    Lees het volledige leerlingenstatuut of bekijk de vereenvoudigde versie.

    Daarnaast kent de school nog enkele eigen regels. Alle afspraken en regels komen erop neer dat de leerling geacht wordt een ander en zijn eigendommen te behandelen zoals hij/zij zelf behandeld wil worden. Als de leerling examen doet, zijn voor de leerling ook het Examenreglement en het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) van het schoolexamen van belang. Hierin staan alle procedures en regels die bij de examens van toepassing zijn. Deze documenten staan op de website en worden met de leerling besproken. Ouders/verzorgers worden hier uiteraard ook over geïnformeerd.

    Stichting Onderwijsgeschillen

    Als het niet lukt om samen een oplossing te vinden, dan is het mogelijk om een oordeel van een onafhankelijke commissie te krijgen. Ze behandelen geschillen, bezwaren, beroepen en klachten in de hele onderwijssector, van primair tot wetenschappelijk onderwijs.

    Website Stichting Onderwijsgeschillen

    Stichting Geschillencommissie Onderwijs
    Postbus 85191
    3508 AD Utrecht