Daltononderwijs
Zoals eerder al omschrijven zijn we een ‘gewone’ school, waar alleen op een andere manier wordt omgegaan met het verkrijgen van de lesstof. Je krijgt de ‘gewone’ schoolvakken zoals Nederlands, wiskunde en Engels. Daarnaast vinden we het belangrijk om je de vijf kernwaarden van het daltonderwijs bij te brengen. Daarbij leer je onder andere:
- Samenwerking: sociaal te zijn en midden in de maatschappij te staan. Je leert met klasgenoten samen te werken aan bepaalde taken. Handig als je dat later ook met collega`s gaat doen!
- Vrijheid en verantwoordelijkheid: er zijn werkafspraken en schoolregels, maar je krijgt de vrijheid om je eigen keuzes te maken. Dat vraagt natuurlijk eigen verantwoordelijkheid. Hier helpen we natuurlijk bij.
- Effectiviteit: ondernemend en creatief te zijn. Jij bent zelf verantwoordelijk voor je eigen taken. Je krijgt de vrijheid om het in te plannen en uit te voeren.
- Zelfstandigheid: vooruit te denken, te plannen en goede keuzes te maken. Krijg je jouw taak niet op tijd af? Schakel dan hulp in.
- Reflectie: goed na te denken over je (leer)gedrag. Hoe komt het dat je jouw taak niet op tijd hebt afgekregen?
Coaching
Elke leerling heeft een coach. De coach is het eerste aanspreekpunt binnen de school voor zowel leerlingen als ouders. We werken met een vaste lijn: coach – coördinator – schoolleiding. De coaches begeleiden de leerlingen individueel en in klassenverband. Dat laatste gebeurt tijdens het coachuur. Om de voortgang van leerlingen te volgen zijn er ouder-kind-coachgesprekken. Dit is minimaal twee keer per schooljaar.
Onderwijsprogramma / lessentabel
Voor een compleet overzicht van het onderwijsprogramma op Dalton College verwijzen we naar onderstaande lessentabel.
Maatschappelijke stage
Onze school is al sinds 2005 actief met de maatschappelijke stage en loopt hiermee voorop in vergelijking met andere scholen. De maatschappelijke stage is geen gewone stage waarmee praktijkervaring wordt opgedaan, maar gaat om jezelf inzetten voor een maatschappelijk doel. Kortom, een maatschappelijke stage doe je niet alleen voor jezelf maar ook voor een ander.
Het aantal uren dat leerlingen op een vmbo-school maatschappelijke stage moeten lopen is 30. Voorbeelden van maatschappelijke stages zijn het geven van computerles aan ouderen in een bejaardenhuis, training geven op de sportclub, meehelpen met het schoonhouden van een natuurgebied, het organiseren van een buurtfeest of het helpen van stichting Jarige Job. Ook vragen wij regelmatig hulp aan leerlingen bij schoolse activiteiten zoals de open dag en bijvoorbeeld voorlichting aan basisschoolleerlingen. De maatschappelijke stage stimuleert een ontmoeting tussen groepen die elkaar normaal gesproken niet zo snel opzoeken. Het draagt bij aan betrokkenheid tussen mensen en laat jongeren ontdekken hoe leuk het kan zijn om iets voor een ander te doen. Bovendien leert het de leerlingen zich verantwoordelijk te voelen voor anderen, de buurt, de omgeving, kortom: voor de maatschappij. Bij de maatschappelijke stage wordt er gewerkt met een stage-overeenkomst die afgesloten wordt tussen ouders/leerling, school en stage-aanbieder. Leerlingen documenteren en reflecteren op hun verschillende maatschappelijke stages in hun stageverslagen en coachgesprekken. Voor vragen over de maatschappelijke stage kunt u terecht bij de coach en/of stagecoördinator.
Burgerschap
Sinds 2006 is thema ‘burgerschap’ landelijk op de agenda gezet en Lentiz | Dalton College onderschrijft het belang van het stimuleren van actief burgerschap bij haar leerlingen. De overheid omschrijft actief burgerschap als: “De bereidheid en het vermogen om deel uit te maken van de gemeenschap en daar een actieve bijdrage aan te leveren”. Hieruit afgeleid heeft het Dalton College een eigen visie ontwikkeld op burgerschap. Burgerschap is een veelomvattend begrip. Er wordt binnen de school zeer veel gedaan om burgerschap te stimuleren. Voorbeelden hiervan zijn o.a. de maatschappelijke stage, internationalisering, onderwijs over de basisprincipes van onze samenleving, taalonderwijs, het laten deelnemen van leerlingen aan sollicitatiegesprekken en stages, maar ook de voorbeeldfunctie die de leraren trachten te vervullen in de dagelijkse omgang met leerlingen en met elkaar. In het kader van het stimuleren van burgerschap zijn de volgende kernwaarden geformuleerd:
- Democratie. Leerlingen hebben kennis over democratie en politieke besluitvorming en ontwikkelen democratische vaardigheden;
- Participatie. Leerlingen doen mee aan de samenleving zowel binnen als buiten de school;
- Identiteit. Leerlingen ontwikkelen een eigen identiteit. Dit is belangrijk voor de mate van verantwoordelijkheid waar de Nederlandse samenleving een beroep op doet;
- Monitoring van de opbrengsten vindt plaats door middel van o.a. toetsing van burgerschapsthema’s bij verschillende vakken, observaties van leraren en coachgesprekken.
Vakkenpakketten
Leerresultaten
Aan het einde van het schooljaar worden de besluiten genomen over bevordering, doublure, advisering en dergelijke. De gegevens voor het afgelopen schooljaar (2023-2024) van alle leerlingen lees je hieronder.
Examenresultaten
Bekijk de examenresultaten 2023-2024 in onderstaand document.
Overgangsnormen, toetsen en examens
Overgangsnormen
In bijgaand document zijn de overgangsnormen voor het huidige schooljaar te bekijken.
Programma van Toetsing - leerjaar 1 en 2
Leerjaar 1 en 2 werken met een Programma van Toetsing, zodat voor iedereen duidelijk is welke toetsen meetellen in de uiteindelijke beoordeling van de leerlingen. Het PvT heeft een iets minder formeel karakter dan vanaf leerjaar 3, maar we willen de leerlingen alvast goed voorbereiden op wat hen te wachten staat. Het is mogelijk dat gedurende dit schooljaar wijzigingen plaatsvinden in het PvT omdat een opgegeven planning in de praktijk niet haalbaar blijkt. Alle betrokkenen worden daarvan tijdig op de hoogte gebracht.
Programma van Toetsing - leerjaar 3 en 4
Leerjaar 3 en 4 werken met een Programma van Toetsing, zodat voor iedereen duidelijk is welke toetsen meetellen in de uiteindelijke beoordeling van de leerlingen. Hierin staat uitgebreid het examenreglement beschreven en welke leerlingen op welk moment een toets of examen hebben. Het is mogelijk dat gedurende dit schooljaar wijzigingen plaatsvinden in het PvT omdat een opgegeven planning in de praktijk niet haalbaar blijkt. Alle betrokkenen worden daarvan tijdig op de hoogte gebracht.
Examenreglement
Tekst van het artikel
Loopbaanoriëntatie en -begeleiding
Astrid Heidema (decaan) – aheidema@lentiz.nl
Marlène van den Bos (decaan) – mvdbos08@lentiz.nl
Jullie staan dit jaar voor de keuze om je vervolgopleiding te kiezen. Best een lastige keuze. Op deze plek informeren wij jullie over diverse informatie en nieuws van de vervolgopleidingen.
KiesMBO
KiesMBO
Op de website van KiesMBO krijg je een goed overzicht van alle mbo-opleidingen in Nederland.
- Hoe werkt het mbo?
- Welke beroepen vind ik interessant en uit welke opleidingen kan ik dan kiezen?
- Hoe groot is de kans op stage, leerbaan en werk?
- Waar kan ik een open dag bezoeken?
Op dit soort vragen en nog veel meer krijg je antwoord op de website van KiesMBO >>
Studiekeuzecafé
Het Studie Info Punt (StIP) organiseert meerdere Studiekeuzecafés om jongeren te ondersteunen in hun zoektocht naar een passende studie. Vanwege het grote succes verhuizen we dit jaar naar de Haagse Tribune (Leeghwaterplein 72, Den Haag).
Studiekeuzecafé
📅 Diverse data
🕓 16:00 – 18:00 uur
📍 Leeghwaterplein 72, Den Haag
Albeda
Open dagen en keuzecafé
Donderdag 21 november | 15.00-20.00 uur
Vrijdag 24 januari | 15.00-20.00 uur
Donderdag 20 maart | 15.00-20.00 uur
Zadkine
Wegwijs in het mbo 2025
De mbo-gids Wegwijs in het mbo 2025 is verspreid in de regio. Met deze gids kunnen leerlingen (en hun ouders) zich oriënteren op de overstap naar het mbo. De digitale versie van de mbo-gids is te vinden op de site van bekijkjetoekomstnu.nl.
.
Bekijk Je Toekomst Beurs
Op dinsdag 10 en woensdag 11 december vindt de Bekijk Je Toekomst beurs plaats in de Fokker Terminal te Den Haag. Tijdens deze beurs maken derde- en vierdejaars vmbo-leerlingen kennis met mbo-opleidingen en beroepen.
Dinsdagavond 10 december van 17.00 - 19.30 uur is het Open Huis voor ouders en hun kind en is iedereen welkom.