Schoolkosten
Onderwijs kost geld. Een groot deel hiervan betaalt de overheid. Voor een klein deel moeten scholen een beroep doen op de ouders voor een bijdrage. Met deze bijdrage worden de onderwijsactiviteiten gedekt die extra kosten met zich meebrengen.
In onderstaand document staat een overzicht van alle schoolkosten. Hierin zijn niet de kosten opgenomen voor de borg van een kluis voor eerstejaars leerlingen en instromers. De kosten hiervan bedragen eenmalig 15 euro.
Tevens is er voor leerjaar 1 een onderscheid te maken tussen de reguliere klas en de sportklas.
Categorie 1: kosten voor school
Sommige kosten moeten door school betaald worden. Dit gaat om lesmateriaal dat een leerling op het voortgezet onderwijs in een specifiek leerjaar nodig heeft. Bijvoorbeeld: leerboeken, werkboeken, projectboeken, BINAS, examentrainingen.
Categorie 2: kosten voor ouders
School is niet verplicht om voor alle schoolkosten te betalen. Ouders betalen zelf voor spullen die lang meegaan en persoonsgebonden zijn. Bijvoorbeeld: rekenmachine, agenda, woordenboek.
Toelichting op kosten voor ouders
De schoolkosten worden jaarlijks vastgesteld in samenspraak met de ouderraad. We proberen de kosten zo laag mogelijk te houden maar willen ook graag een rijk onderwijsprogramma aanbieden waarin we met elke leerling/student samen ontdekken om antwoorden te vinden op de drie belangrijkste vragen: Wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik? Dit om een succesvolle doorplaatsing richting het vervolgonderwijs te bewerkstelligen.
Om op deze vragen antwoord te geven, krijgt elke leerling vanaf klas 1 het van PGP: Praktijkgericht programma. We maken hiervoor kosten waarin de overheid niet voorziet bij de standaard bekostiging. Denk hierbij aan gereedschappen, werkmateriaal of middelen voor praktijklessen, maar ook toegang tot specifieke digitale platforms, of materialen die nodig zijn voor bedrijfsbezoeken of excursies. Dit is essentieel voor leerlingen om zich te oriënteren op verschillende sectoren en zich voor te bereiden op hun toekomstige keuzes.
Categorie 3: digitale leermiddelen
Kosten voor digitale leermiddelen School kan ouders vragen om een laptop of tablet aan te schaffen. Als ouders dit niet kunnen, moet school voor een volwaardig alternatief zorgen.
Categorie 4: vrijwillige ouderbijdrage
School kan ouders vragen om een bijdrage voor zaken of activiteiten waarvoor geen bekostiging van de overheid wordt ontvangen Het niet betalen van de vrijwillige ouderbijdrage leidt niet tot uitsluiting van deelname. Er wordt voor deze categorie een betalingsgrens gehanteerd. Wat dit grens is, wordt per activiteit beslist. Als dit percentage niet wordt behaald, kan de activiteit niet doorgaan. We hopen dat u het belang inziet van het voldoen van de vrijwillige ouderbijdrage. Dit bedrag wordt gebruikt voor bijvoorbeeld: schoolreisjes, museumbezoek, buitenlandreizen, diploma-uitreiking, kerstfeest, kamp.
Kosten/betalingssysteem
Er zijn inmiddels moderne betalingssystemen op de markt die het betalen en innen van de schoolkosten voor ouder(s)/verzorger(s) en voor de school eenvoudiger maken. We werken sinds twee jaar met WIS Collect. Werken met WIS Collect is eenvoudig, modern en maakt het mogelijk de financiële afwikkeling op maat te verzorgen. Alle ouders ontvangen in september een overzicht van de schoolkosten voor hun kind. Hierbij ontvangt elke ouder ook informatie over het betalingssysteem WIS Collect.
Via WIS Collect krijgen de ouders de rekeningen van de schoolkosten voor hun kind te zien, kan er aangegeven worden welke bijdragen er wel of niet worden betaald. Bij het betalen van de schoolkosten kunnen ouders kiezen om de rekening in één of meerdere termijnen te betalen.
Voor vragen rondom het kunnen betalen en het betalingssysteem kunt u contact opnemen met
de financiële administratie via daltoncollege@lentiz.nl
Armoedefonds
Heeft u zorgen over de schoolkosten? We helpen u graag. Iedereen moet op school mee kunnen doen. Geld mag geen belemmering zijn. Blijf niet rondlopen met zorgen als er geen geld is voor leermiddelen of om aan activiteiten mee te doen.
Voor leerlingen in het voortgezet onderwijs bestaat de mogelijkheid om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming in de schoolkosten. Deze steun is afhankelijk van de draagkracht van de ouder(s)/
verzorger(s). Voor vragen kunt u contact opnemen met uw gemeente of met DUO (www.duo.nl). Ook accepteren wij de Westlandpas.
Heeft u vragen of zorgen over het schoolgeld van uw kind of denkt u dat u als ouder(s)/verzorger(s) in aanmerking komt voor reductie of kwijtschelding van de ouderbijdrage of schoolkosten?
Neem dan contact op met de aandachtsfunctionaris van school mevrouw A. Heidema.
U kunt op verschillende manieren contact zoeken:
• via de coach van uw zoon/dochter
• door een e-mail te sturen naar: daltoncollege@lentiz.nl
• door een persoonlijke afspraak met de aandachtsfunctionaris te maken via
0174 – 62 47 10.
Sponsoring
Lentiz onderwijsgroep voert een sponsorbeleid. Met het aantrekken van sponsors krijgt de school de beschikking over aanvullende middelen om voorzieningen in de school te realiseren. Het doel van sponsoring is aanvullende gelden en middelen binnen te halen om hiermee bijzondere uitgaven te kunnen doen. Het primaire onderwijsproces mag niet afhankelijk zijn van sponsorinkomsten. Bij het aantrekken van sponsors dient zorgvuldig gehandeld te worden. Het sponsorbeleid van de school is gebaseerd op het sponsorconvenant scholen voor het primair en voortgezet onderwijs. Dit convenant houdt een aantal afspraken in die de Minister van Onderwijs heeft gemaakt met 15 onderwijs- en belangenorganisaties (o.a. belangenorganisaties van ouders en leerlingen).
In het sponsorbeleid van Lentiz onderwijsgroep staan onder andere de volgende uitgangspunten centraal:
- Sponsoring moet verenigbaar zijn met de pedagogische en onderwijskundige doelstellingen alsmede met de identiteit van de school;
- Sponsoring mag de objectiviteit, de geloofwaardigheid, de betrouwbaarheid en de onafhankelijkheid van het onderwijs niet in gevaar brengen;
- De onderwijsinhoud en de continuïteit van het onderwijs mogen door sponsoring niet in gevaar worden gebracht;
- Leerlingen mogen geen geestelijke of lichamelijke schade ondervinden;
- De directie hanteert een algemene zorgplicht.
Dat houdt onder meer in dat negatieve publiciteit wordt voorkomen en dat afspraken die voortvloeien uit sponsorcontracten worden nagekomen. De Raad van Bestuur van Lentiz onderwijsgroep heeft het sponsorbeleid vastgesteld en de Medezeggenschapsraad heeft ingestemd met het sponsorbeleid. Onze school heeft het afgelopen jaar geen sponsorovereenkomst afgesloten.
Verzekeringen
Lentiz onderwijsgroep heeft ten behoeve van de deelnemers de volgende verzekeringen afgesloten:
- Een aansprakelijkheidsverzekering;
- Een ongevallenverzekering;
- Verzekering tijdens schoolreizen/uitwisseling (geen annulering).
Aansprakelijkheidsverzekering voor onderwijsinstellingen
De school kan aansprakelijk zijn voor schade die derden lijden door een onrechtmatige daad van personen waarvoor het bestuur verantwoordelijk is. Het bestuur is verantwoordelijk voor al diegenen die in het kader van de schoolse en buitenschoolse activiteiten werkzaamheden voor de school verrichten. Al deze personen worden als verzekerde aangemerkt. De kring van verzekerden is dus ruimer dan alleen de personeelsleden van de school. Ook verzekerd zijn de bestuursleden, vrijwilligers, stagiaires en andere inleenkrachten.
De school is niet aansprakelijk voor het doen en laten van de leerlingen. De wetgever legt de verantwoordelijkheid daarvoor niet bij de school, maar -afhankelijk van de leeftijd- hetzij bij de leerling zelf dan wel bij de ouder(s)/wettelijke vertegenwoordiger(s). Deze kunnen zich daartegen particulier verzekeren. Toch komt het geregeld voor dat benadeelden de school aanspreken voor schade die door leerlingen is veroorzaakt. In de aansprakelijkheidsverzekering van de school is de aansprakelijkheid van leerlingen ‘secundair’ meegenomen. Dat wil zeggen: waar leerlingen niet vanuit hun privésituatie zijn verzekerd, geldt de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering van de school.
Onder het begrip schade dient te worden verstaan:
- Letsel of benadeling van gezondheid (personenschade);
- Beschadiging, teniet of verloren gaan van zaken (zaakschade);
- Gevolgschade voortvloeiende uit personenschade of zaakschade.