Leerlingbegeleiding en veiligheid
Op Lentiz | Dalton College is het gebruikelijk dat een leerling veel met leraren praat, niet alleen als het niet goed gaat. Dat past bij onze cultuur, onze sfeer. We praten niet alleen met leerlingen wanneer er mindere resultaten of privé-problemen zijn, maar juist ook over hun toekomstplannen, dingen die goed gaan, vrijetijdsbesteding en belevingswereld. Samengevat geldt: “We praten niet tegen leerlingen, maar met leerlingen”.
Ondersteuningsstructuur
Wanneer een leerling op school en thuis goed in zijn vel zit, zullen prestaties verhogen en zal het verzuim verminderen.
Leerlingen lopen soms tegen problemen aan. Meestal kunnen de problemen in samenwerking met de coach opgelost worden, maar soms is er meer nodig voor de leerling om de draad weer op te pakken. De leerling kan dan door de teamcoördinator en de coach aangemeld worden voor extra ondersteuning. Wij hebben op school twee schoolondersteuners vanuit het Samenwerkingsverband Westland en een schoolmaatschappelijk werker vanuit Schoolformaat in huis. In het School Ondersteunings Profiel (SOP) staat beschreven welk aanbod aan onderwijs, zorg en ondersteuning de school nog meer kan bieden.
Ondersteuningscoördinator op het Lentiz Dalton College is Marieke Berendse.
Dyslexie en dyscalculie
Voor leerlingen met een dyslexieverklaring zijn er diverse mogelijkheden om hen te helpen. Denk hierbij aan extra tijd voor toetsen, voorleesprogramma’s als Kurzweil en werk maken op de laptop met spellingcontrole. De dyslexiecoaches bespreken met de leerlingen wat er mogelijk is. Daarna gaat de leerling ook in gesprek met de individuele coach en ouders om te kijken wat er nodig is. Door zaken uit te proberen wordt steeds duidelijker waar een leerling baat bij heeft. De leerling en de dyslexiecoaches maken individueel afspraken zodat de leerling zo zich zo optimaal mogelijk kan ontwikkelen.
Voor specifieke vragen en informatie zijn de dyslexiecoaches bereikbaar.
Voor leerlingen met een dyscalculieverklaring zijn er diverse mogelijkheden om hen te helpen. Naast extra tijd krijgen leerlingen de volgende hulpmiddelen:
- Leerlingen in klas 1 en 2 krijgen ondersteuning door middel van de opzoekkaarten van RT Amersfoort.
- Leerlingen in klas 3 en 4 worden voorbereid op het examen door middel van de standaard rekenkaart die ook bij het centraal schriftelijk examen gebruikt mag worden.
De dyscalculiecoaches bespreken met de leerlingen wat er mogelijk is. Daarna gaat de leerling ook in gesprek met de individuele coach en ouders om te kijken wat er nodig is.
Voor specifieke vragen en informatie zijn de dyscalculiecoaches bereikbaar.
Passend onderwijs
Op 1 augustus 2014 is de wet Passend Onderwijs in werking getreden. Kernelementen van de wet Passend Onderwijs zijn de zorgplicht, de niet vrijblijvende samenwerking tussen schoolbesturen en de toetreding van cluster 3 en 4 tot het samenwerkingsverband.
Scholen voor voortgezet onderwijs zijn wettelijk verplicht met elkaar samen te werken in zogenaamde samenwerkingsverbanden. In het Westland maken alle scholen voor voortgezet onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs deel uit van het SWV VO Westland (SWV). Daarnaast zijn enkele schoolbesturen uit nabije regio’s die voortgezet speciaal onderwijs bieden en waar Westlandse leerlingen naar school gaan, ook aangesloten bij het SWV VO Westland. De belangrijkste taken en verantwoordelijkheden van het SWV zijn:
• Het opstellen van het ondersteuningsplan;
• Het verdelen en toewijzen van de ondersteuningsmiddelen aan de scholen;
• Het beoordelen of leerlingen toelaatbaar zijn tot het voortgezet speciaal onderwijs.
Sinds de invoering van passend onderwijs moeten de scholen binnen het SWV een passende onderwijsplek kunnen bieden aan alle leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Dit kan zijn op de school waar de ouders hun zoon/dochter hebben aangemeld, maar ook op een andere school die beter kan inspelen op de ondersteuning die de leerling nodig heeft, in het regulier of speciaal onderwijs.
De school van aanmelding is ervoor verantwoordelijk dat de leerling op een passende plek terechtkomt.
Meer informatie is te vinden via www.swv-westland.nl
Anti-pestprotocol
Artikel 1: 'Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.’
Een van de uitgangspunten van onze school is: “leren en je prettig en veilig voelen op school, horen bij elkaar”. We spreken hiermee heel duidelijk uit dat we al onze leerlingen een veilig pedagogisch klimaat willen bieden waarin zij zich harmonieus kunnen ontwikkelen en waarin goede leerprestaties mogelijk zijn. Leraren, onderwijsondersteunend personeel en schoolleiding bevorderen deze ontwikkeling door het scheppen van een open en prettige werksfeer in de klas en daarbuiten. De coach heeft daarbij een centrale rol.
Er is op onze school ruimte voor iedereen om zichzelf te zijn, zolang de afgesproken regels niet worden overtreden en zolang iemands persoonlijke grenzen niet worden overschreden.
Pesten betekent dat iemand wél over de grens is gegaan van een ander. Pesten kan verschillende vormen aannemen: verbaal pesten (ook via filmpjes op mobieltjes, internet en chatprogramma’s), fysiek pesten, intimideren, isoleren en het vernielen of stelen van eigendommen.
Onze school heeft een zogeheten pestprotocol opgesteld, om pesten te herkennen, te voorkomen en te bestrijden. Ook staat in het protocol wat de aanpak is op het moment dat er sprake is van pesten. Daarbij spelen vijf partijen een rol: niet alleen de pester en de gepeste, maar ook de klas, het personeel en de ouders. Het pestprotocol is geschreven voor de leerlingen, hun ouders en personeel van de school. Dit protocol kunt u hieronder inzien of downloaden.
Indien er op school toch sprake is van pestgedrag, kan een leerling terecht bij de vertrouwenspersonen van school: Rob Kleiweg en Astrid Heidema.
Vertrouwenspersoon
Iedereen heeft in zijn of haar leven wel eens te maken met kleine of grote tegenslagen en iedereen gaat daar op zijn of haar eigen manier mee om. Soms voelt een kind zich echt uit evenwicht. Een leerling hoeft dan niet alleen te blijven worstelen met problemen of nare gevoelens. Als eerste kan een leerling met ouders, broers, zussen, vrienden, vriendinnen, coach of vakleraren in gesprek gaan. Soms is dat niet voldoende of gaat dat gewoon niet. Dan is het mogelijk om een afspraak te maken voor een gesprek met een vertrouwenspersoon. De vertrouwenspersoon, de naam zegt het al, werkt vertrouwelijk.
Op onze school zijn de heer R. Kleiweg en mevrouw A. Heidema de vertrouwenspersonen. Een leerling kan zelf naar de vertrouwenspersoon stappen voor een kennismakingsgesprek. Maar ook een vriend, vriendin of de coach kan adviseren om eens te gaan praten. Leerlingen mogen, als zij dat willen, bij het gesprek iemand meenemen (vriend, vriendin, coach, ouder). Alle onderwerpen zijn bespreekbaar: ziekte, verslaving, uitgaan, relatie, ouders, werk, ruzie, toekomst, school, faalangst, thuissituatie, enz.
Meldcode huiselijk geweld en/of kindermishandeling
In het geval er een vermoeden is van huiselijk geweld en/of kindermishandeling volgt het Lentiz Dalton College een zorgvuldig stappenplan dat wordt voorgeschreven door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. De meldcode kunt u downloaden.
Aanwezigheid en tegengaan lesuitval
In onze school streven we ernaar om de aanwezigheid van leerlingen te bevorderen en lesuitval tot een minimum te beperken. We zetten in op een betrokken schoolcultuur, waar elke leerling zich gehoord en gesteund voelt. Dit doen we door regelmatige aanwezigheid te monitoren, snel in te grijpen bij signalen van afwezigheid, en waar nodig samen met ouders en leerlingen een passend plan op te stellen. Ouder-Kind-coach gesprekken zorgen voor een laagdrempelige overleg structuur. Bij afwezigheid van een leraar gaan leerlingen naar hun “opvanglokaal” onder begeleiding van een docent kunnen leerlingen en studenten zelfstandig werken via de beschikbaar gestelde studiewijzer, zodat lesuitval wordt beperkt en continuïteit in het onderwijs gewaarborgd blijft. Tijdens DWT is er de mogelijkheid tot het stellen van vragen bij een andere vakleraar mocht de leraar die aanwezig is in het “opvanglokaal” je niet op weg hebben kunnen helpen.
AVG
Lentiz | Dalton College verzamelt informatie over alle leerlingen die bij ons op school zijn ingeschreven in de leerlingenadministratie. We hebben de informatie nodig om leerlingen passend onderwijs te geven, onze publiekrechtelijke taak/taken te vervullen, om ervoor te zorgen dat we de leerlingen zo goed mogelijk kunnen begeleiden bij het doorlopen van de school en om waar nodig extra zorg te kunnen bieden.
Algemene informatie zoals naam, adres, cijfers, absentie en verzuim van leerlingen en informatie die nodig is voor begeleiding zoals testresultaten, observaties en afspraken uit een zorgoverleg staan in ons administratiesysteem. Omdat wij deze gegevens over leerlingen verzamelen, is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) op ons van toepassing. Deze verordening is bedoeld om ervoor te zorgen dat de gegevens over personen zorgvuldig worden gebruikt en om misbruik ervan tegen te gaan. We zorgen er dus voor dat gegevens over leerlingen uit het leerling- en het zorgdossier alleen binnen de school worden gebruikt. In de school wordt er regelmatig over leerlingen gesproken, bijvoorbeeld in de vergaderingen van het lerarenteam of tijdens een rapportvergadering, de leerlingbespreking en het interne zorgoverleg. Dit overleg is nodig om de vorderingen van de leerlingen te volgen, problemen te signaleren en met de leraren afspraken te maken over leerlingbegeleiding.
Volgens de AVG hebt u als ouder en hebben leerlingen ouder dan zestien jaar zelf recht op inzage, recht op correctie en recht op verzet. Wilt u hiervan gebruik maken? Maak dit dan schriftelijk kenbaar aan de directie. Wilt u meer weten over deze wet? Kijkt u dan op www.autoriteitpersoonsgegevens.nl.